home   acupunctuur          
 
  Acupunctuur  


TCG
Qi
Yin / Yang
Meridianen
5 Elementen


   

 

Traditionele Chinese Geneeskunde

De Traditionele Chinese Geneeskunde bestaat uit:

  • Acupunctuur
  • Kruidengeneeskunde
  • Qigong (bewegingsoefeningen)
  • Tuina (een vorm van massage)
  • Shiatsu (massage op de meridianen)

TCG is als energetische geneeswijze een van de oudste geneeswijzen ter wereld, welke al eeuwenlang door meer dan een kwart van de wereldbevolking gebruikt wordt. Ze heeft als filosofie de gezondheid te waarborgen door klachten te voorkomen. Ze werkt preventief.

Deze geneeswijze is gebaseerd op het Taoisme, een religieus-filosofische stroming en staat in verband met het grotere geheel.
Lao Tse, een Chinees filosoof die waarschijnlijk leefde van 604-507 v.Chr., is bekend als een van de grondleggers van het Taoisme. Deze stroming kijkt naar de levensprocessen die zich voltrekken in het universum en probeert aan de hand hiervan ook de processen in het menselijke lichaam te verklaren.

De TCG is gebaseerd op het begrip en de kracht van Qi, een energiekracht die in heel het universum aanwezig is en al het leven beheerst.

TCG is ook een holistische geneeswijze.
Binnen de holistische visie wordt de mens gezien als een eenheid van lichaam en geest. Deze eenheid kent fysieke, mentale, emotionele en spirituele facetten die continue met elkaar in wisselwerking zijn. Al deze facetten kunnen zich in het lichaam manifesteren. Binnen de holistische visie wordt een klacht, symptoom of ziekte gezien als een door het lichaam gegeven signaal van een verstoorde harmonie. Ofwel een verstoring van de Qi.

Met acupunctuur wordt er met de Qi gewerkt. De naalden in het lichaam beïnvloeden de doorstroming van de Qi en zo kan de vitale energie van de mens weer in stroming en in balans gebracht worden.

   


Je kunt een probleem niet plukken als een bloem, die je vervolgens los van haar omgeving, los van haar historische bron en los van haar diepe wortels beschouwt.

Han Suyin

 
Disclaimer